Kategorie

CZARNUSZKA

Dostępność:
Jest Jest

Czarne nasiona czarnuszki najczęściej są wykorzystywane jako dodatek do pieczywa (aromatyczna przyprawa), do przetworów warzywnych (do konserwowania ogórków w celu zachowania ich jędrności), do aromatyzowania wina.

Mielone nasiona czarnuszki mogą stanowią dobrą namiastkę pieprzu, gdyż u osób wrażliwych nie podrażniają błony śluzowej żołądka.

 

Oprócz walorów smakowych i aromatycznych czarnuszka posiada właściwości lecznicze.

Roślina lecznicza (nasienie czarnuszki – Semen Nigellae)

Dzięki związkom (tłuszczom, saponinom) zawartym w nasionach, czarnuszka wykazuje działanie: żółciopędne, moczopędne, wiatropędne, przeciwbakteryne, przeciwbólowe, przeciwrobacze oraz rozkurczające na mięśnie gładkie, wzmaga wydzielanie mleka, poprawia trawienie, reguluje miesiączkę i wzmacnia odporność.

 

W celu sporządzenia odwaru leczniczego należy łyżeczkę nasion zalać filiżanką wody i pić 2 razy dziennie.

Czarnuszkę wewnętrznie stosuje się również w przypadku nieżytu oskrzeli, w chorobach wątroby, przy kamicy żółciowej, skąpomoczu.

 Zewnętrznie napary używane są przy trądziku, atopowym zapaleniu skóry i grzybicach skóry

 

Producent: DARY NATURY