Kategorie

Miód spadziowy 400 g

Dostępność:
Jest Jest

Opakowanie: 400 g

 

Informacja o produkcie:

Miód spadziowy, określany także jako “miód królewski” cechuje się kilkukrotnie wyższą zawartością biopierwiastków niż miody nektarowe. Pszczoły wytwarzają go ze słodkiej wydzieliny igliwia i gałęzi drzew, dzięki czemu miód spadziowy wyróżnia się ciemną barwą i lekko korzennym aromatem, a smak podbity jest nutką goryczki.

Miód spadziowy jest bogaty w enzymy, dekstryny, substancje antybiotyczne oraz biopierwiastki, w tym:

  • żelazo
  • cynk
  • miedź
  • bor
  • wapń
  • magnez
  • potas
  • mangan
  • molibden

Miód spadziowy może wzbogacić dietę w takie witaminy jak witaminy z grupy B, A, C i K. Zawartość glukozy w tym miodzie jest dwukrotnie większa niż fruktozy, przez co miód jest mniej słodki niż miody nektarowe. W porównaniu z miodami nektarowymi miód spadziowy zawiera niemal dwukrotnie więcej związków azotowych, takich jak aminokwasy i enzymy. Wyróżnia go ponadto wysoka zawartość antocyjanów, garbników, olejków eterycznych.

Miód jest doskonałym zamiennikiem cukru i można go stosować do słodzenia kawy, herbaty lub deserów. Jest również stosowany jako składnik naturalnych kosmetyków takich jak maści, maseczki czy peelingi. 

Producent: SKOCZYLAS